søndag 31. januar 2016

Hvile, virke og visjon

Preken på Kristi forklarelsesdag 31.januar 2016 Østerhus Arbeidskirke
Sokneprest Tom Martin Berntsen


31. januar var for et par tiår siden en travel og truende dag; en dag med frist for selvangivelsen.. en dag for årsoppgjør. Nå er dette elektronisk; alt på data….noe må jo sies å være en forbedring og fristen for å gjøre endringer er lagt til april. I år er denne gamle deadline en søndag. 
Kristi forklarelsesdag endog.

fredag 22. januar 2016

Prisen å betale for en rensket åker

Jostein Ørum, Såmannssøndagen.



Må ugress alltid fjernes?
Aleksander Solsjenitsyn, forfatteren som med penn gikk til angrep på det sovjetiske samfunn og måtte rømme landet, sa: «Om det bare var så enkelt at det fantes onde mennesker som med kaldt blod foretok seg onde ting, da behøvde vi jo bare skille disse ut fra de andre og uskadeliggjøre dem. Men det som skiller mellom godt og ondt går tvers gjennom hjertet på hvert enkelt menneske. Og hvem kan tilintetgjøre en del av sitt hjerte?»

torsdag 21. januar 2016

Hvem sier dere at jeg er?

Ørjan Kronheim. Lanvik kirke 5. juli 2015. Aposteldagen. 
Matteus 16,13.20

Av og til ligger poenget i overskriften.

onsdag 20. januar 2016

Mer og mer

Jostein Ørum. Landvik kirke. 17. januar 2016. 3. søndag i åpenbaringstiden.
Lukas 2,40-52.


Uten Lukas hadde vi manglet veldig mye. 
Da hadde vi ikke visst om engelens besøk hos Maria. Vi hadde ikke hatt fortellingen om Sakkeus, eller om sønnen som kommer hjem til faren sin. Vi hadde ikke hørt om gjeterne på marken og ville aldri sunget «Ære være Gud» med englene. Han er den som forteller om kvinnene som fulgte Jesus, han er alene om å gjenfortelle lignelsen om den barmhjertige samaritanen, og hadde det ikke vært for Lukas, ville vi vært en bønn fattigere: «Jesus, husk på meg!»
Og bare Lukas forteller om to foreldres underlige opplevelser i Jerusalem da deres eldste sønn var tolv år gammel. Kan det ha vært noen annen enn Maria som har sittet ned og mimret med forfatteren?

fredag 15. januar 2016

Bare den som kaster seg ut blir tatt imot. Nyttårsaften.

Jostein Ørum. Landvik kirke 31. desember 2015. Nyttårsaften.
Matteus 11,25-30.


I natt blar vi om kalenderen. Eiere av de gammeldagse veggkalendrene merker det best. Vi blar om fra et år til et annet. Fra. Til.
Det som vi blar bort fra vet vi en del om. Vi vet hvordan det ble. Vi vet hvordan det ikke ble. Vi vet om alt som gjorde godt og alt som gjorde vondt.

Det året vi blar til, vet vi ingen ting om. Egentlig.

torsdag 14. januar 2016

Å se noen i et annet lys

Ørjan Kronheim. Østerhus Arbeidskirke. 2. s i Åpenbaringstiden: Jes 53,6-9. Kol 1,15-20. Joh 1,29-34



Har du noen gang sett noen i et nytt lys? Kanskje du hadde dine antagelser om en person. Kanskje hadde du tenkt basert på et førsteinntrykk eller til og med bare på rykter at den personen må ha vært sånn eller sånn, men så har du møtt personen på nytt eller for første gang. Virkelig møtt han, og så har du tenkt. "Åååja, var det sånn han egentlig var."

En annerledes jul?

Ørjan Kronheim. Østehus Arbeidskirke. Julaften.

"Det blir en annerledes jul i år."
Kanskje har du sagt det selv, eller du har hørt noen andre si det? Kanskje sitter følelsen dypt inni deg? Det er noe som gnager. Noe som ikke er som det skal, er som det var eller som man kanskje hadde håpet. 

Det blir en annerledes jul i år.