mandag 29. februar 2016

Citius altius fortius

3.søndag i fastetiden 28.2 2016
Østerhus Arbeidskirke av Ørjan Kronheim



De olympiske idealer. Idealene som ikke bare definerer de olympiske leker, men som i større og større grad definerer hvordan vi lever våre liv. Vi som lever i selvhevdelsens tid, hvor det er viktigere enn noen gang å være noen.
Citius, altius, fortius.
Raskere, høyere, sterkere.

onsdag 10. februar 2016

La hvilken vilje skje på jorden

Første søndag i faste, 14. februar 2016.
Matteus 26,36-45



Fastetiden er en førti dagers kalibreringsperiode.

Min forrige pulsklokke måtte kalibreres og nullstilles hver gang jeg var på 0 meter over havet for at høydemåleren skulle virke pålitelig. Frem til påske nullstiller vi oss og kalibrerer vår vilje med Guds.

Fastetiden er i gang.
Askeonsdag innleder fastetiden, og man finner dagen ved å ta utgangspunkt i den store dagen, påskedag. Deretter teller man førti dager bakover og hopper over søndagene. En søndag er nemlig fest, ikke faste. Søndag er første søndag i fastetiden. Vi står på terskelen til fasten.

Det som hender en torsdag kveld i en liten olivenlund utenfor byen Jerusalem kan kanskje være en veiviser inn i de neste ukene.

tirsdag 9. februar 2016

Om å bære staur eller kors

07 februar fastelavn Landvik
Søndagspreken ved sokneprest Berntsen



Fastelavn er å lage seg til faste; forberede seg på å følge Jesus på lidelsesvegen. Noen gjør mer ut av det enn andre, men det er ganske utbredt i hvertfall å spise fastelavnsboller selv om du får de uten krem til kirkekaffen i dag! Og vi kan jo oppdatere kunnskapen på at Karneval kommer av Carne vale: si farvel til kjøttet og holde seg med en eller annen faste, å vite at dagen i morgen heter ”blåmandag” fordi man kledde alteret i blått, det ble for dyrt og derfor gikk man over til lilla, at tirsdag var ”feitetirsdag” fordi det var siste anledning til å lange i seg før fasten som begynner på ”askeonsdag” da man tegnet seg med et askekors i panna.

tirsdag 2. februar 2016

Kirke henimot 2017

Sokneprest Tom Martin Berntsen/ jan 2016.
Kirke henimot 2017



”Vår Gud han er så fast en borg, han er vårt skjold og verge.
Han frir oss ut av nød og sorg og vet oss vel å berge.
Vår gamle fiende hård til strid i mot oss står.
Stor makt og arge list  han bruker mot oss visst.
På jord er ei hans like.”    (Luther 1529 etter Salme 46)

Dette er et forsøk på i spille inn noen tanker og visjoner i forkant av reformasjonsjubileet  i 2017.
Den 31.oktober 2017 er det 500 år siden Luther slo opp 95 teser på kirkedøra i Wittenberg.  Hva hadde han skrevet i dag? Hva vi det si å være en luthersk kirke i 2017?